domingo, 29 de mayo de 2016

Art contemporani s.XX







Finals del segle XIX i segle XX

Les arrels de l'art contemporani les trobem a finals del S. XIX. El Impressionisme i el Postimpressionisme constitueixen un punt de partida per a les corrents del S. XX. Dins de les avantguardes històriques, les més destacades van ser el fauvisme, l'expressionisme, el cubisme, el futurisme, el constructivisme, el neoplasticisme, el dadaisme i el surrealisme. Totes tenen una sèrie d'elements comuns en la seva ideologia, però no en el estilístic.
 Hi ha una consciència de grup dins de cada un d'ells i el deixen reflectit en els seus respectius manifestos.
Neguen el passat i busquen un nou llenguatge expressiu basat en una visió diferent de la realitat, a la qual ja no imiten, interpreten.
 El desig de novetat els porta a experimentar amb el color, les formes i la composició.


El fauvisme va substituir la paleta de tons naturalistes emprada pels impressionistes per un fort colorit i un dibuix de traç molt marcat per crear un major èmfasi expressiu.
George Braque i Henri Matisse van ser alguns dels seus integrants.

Henry Matisse

En l’expressionisme, els expressionistes van valorar els continguts i les actituds emocionals, l'expressió del propi jo, per això la composició es fa esquinçada i el color més violent, amb continguts simbòlics. Destaquen Emil Nolde, Ernest Kichner, Kart Schmidt - Rottluft i Erich Heckel, entre d’altres.



                                                              Emil Nolde

El cubisme emfatitza la superfície plana i la bidimensionalitat del llenç i proposa una forma de perspectiva basada en la multiplicitat dels punts de vista. Robert Delaunay, Picasso, Juan Gris i Frantisek Kupka són destacats exponents del cubisme pictòric i Pau Gargallo i Julio González de l'escultura cubista a Espanya.



Pablo Picasso

Els artistes del futurisme italià, especialment Gini Severini, Humberto Boccini, Carlo Cará i Giacomo Balla, van treballar un estil que s'ha anomenat cubisme dinàmic perquè es van interessar per la representació del moviment i la velocitat a través de la repetició rítmica de línies i imatges.

                                                        
                                                             Umberto Boccioni

El neoplasticisme es basa en la utilització de línies rectes que delimiten rectangles de colors primaris. La seva meta és destacar la bidimensionalitat de la superfície de la tela amb la finalitat d'expressar el seu ideal basat en la puresa de l'art, despullat del particular i d'acord amb les lleis universals de l'equilibri. Destaquen artistes com Theo van Doesburg i Piet Mondrian

                                               

                                                                 Piet Mondrian

El moviment dadaista representa l'antítesi del racionalisme de Mondrian i altres teòrics de l'abstracció. Disconformes amb el sistema de valors burgès, van triar una paraula sense sentit, donada, per designar la seva activitat de protesta i les seves obres antiestètiques. Marcel Duchamp, l'artista més conegut.

                                      
                                 
                                                      Marcel Duchamp

Els surrealistes van tractar d'anar més enllà de la realitat visible assegurant la superioritat del subconscient i la importància dels somnis en la creació artística. Van treballar amb un estil figuratiu Marx Ernst, Salvador Dalí, René Magritte i Van Ray.

                                   

                                                                 Salvador Dalí

No hay comentarios:

Publicar un comentario